Facebook-u
Twitter-u

Kupac polovnog automobila - kada ga kupi od drugog gra─Ĺanina - od sada sam obra─Źunava porez koji treba da plati i vi┼íe ne mora da ─Źeka na re┼íenje Poreske uprave Srbije da bi vozilo preregistrovao na sebe.

Vrednost upotrebljavanog vozila, na koju se obra─Źunava ovaj porez po stopi od 2,5 odsto, vi┼íe nije katalo┼íka cena polovnih vozila po AMSS, ve─ç - poseban obra─Źun po formuli koja uklju─Źuje zapreminu, snagu i starost vozila. Novi na─Źin oporezivanja primenjuje se od 31. marta, a Poreska uprava Srbije objavila je i uputstvo za obra─Źun ovog nameta, koji se automatski izra─Źunava na osnovu unetih li─Źnih podataka na portalu Plati eUprave. Isto va┼żi i kod kupoprodaje i drugih polovnih vozila izme─Ĺu gra─Ĺana, poput motocikala i kamiona.

Za kupoprodaju polovnjaka izme─Ĺu gra─Ĺana ukinuta je dosada┼ínja procedura podno┼íenja poreske prijave, a uvedeno je samooporezivanje. Ovo je omogu─çeno izmenjenim Zakonom o porezima na imovinu u delu koji se odnosi na obra─Źun poreza na prenos apsolutnih prava pri kupoprodaji upotrebljavanih vozila izme─Ĺu fizi─Źkih lica, ─Źime se ubrzava procedura preregistracije vlasni┼ítva na novog vlasnika.

Prve ra─Źunice, po usvajanju ovog zakona krajem pro┼íle godine, pokazivale su da ─çe porez na prenos aposlutnih prava biti manji nego sada kada je re─Ź polovnjacima mla─Ĺim od 10 godina, dok ─çe se kod starijih uve─çati, o ─Źemu je portal N1 ve─ç pisao.

Na portalu Plati eUprave, od 31. marta 2022. godine, dostupna je nova elektronska usluga ÔÇô gra─Ĺani koji kupuju polovni motocikl, automobil, kamion ili neko drugo motorno vozilo od sada sami obra─Źunavaju i pla─çaju porez na prenos apsolutnih prava, saop┼ítila je Poreska uprava.

"Ako ste kupac nekog vozila od drugog fizi─Źkog lica, u ─Źetiri jednostavna koraka, nakon unosa li─Źnih podataka i podataka sa saobra─çajne dozvole, dobi─çete iznos poreza, koji mo┼żete odmah da platite na portalu putem kartice, ili mo┼żete generisati uplatnicu za pla─çanje e-bankingom odnosno skeniranjem QR koda, ili od┼ítampati uplatnicu i obavezu izmiriti na ┼íalteru po┼íte ili banke", ukazali su poreznici.

Gra─Ĺani tako, prilikom kupoprodaje od fizi─Źkog lica, vi┼íe ne dolaze u Poresku upravu kako bi pribavili re┼íenje o visini poreza, ve─ç porez, kako se obja┼ínjava, mogu da obra─Źunaju i plate elektronski, na portalu Plati.

Nakon overe potpisa na ugovoru kod javnih bele┼żnika, kupac mo┼że oti─çi pravo na ┼íalter MUP-a, kako bi podneo zahtev za novu saobra─çajnu dozvolu.

U Poreskoj upravi obja┼ínjavaju da za pla─çanje poreza nije potrebno registrovati se na Portalu eUprava, ve─ç je dovoljno samo uneti podatke kao ┼íto su JMBG, adresa i tri podatka sa saobra─çajne dozvole.  Gra─Ĺani koji jo┼í nisu po─Źeli da koriste elektronske usluge i portal Plati, popunjene uplatnice, isti─Źe se, mogu da dobiju na ┼íalterima MUP-a, Poreske uprave i Po┼íte.

"Usluga je dostupna samo kod kupoprodaje izme─Ĺu dva fizi─Źka lica, koja nisu obveznici PDV, osim za prenose prava na vozilima za koja se mo┼że ostvariti poresko oslobo─Ĺenje - ambulantno vozilo, putni─Źko vozilo za obuku kandidata za voza─Źe sa ugra─Ĺenim duplim no┼żnim komandama, putni─Źko vozilo registrovano za taksi delatnost i putni─Źko vozilo za rentakar", isti─Źu poreznici.

Poreska uprava ─çe i ubudu─çe porez na prenos apsolutnih prava na polovnim motornim vozilima izme─Ĺu pravnih lica, odnosno izme─Ĺu pravnog i fizi─Źkog lica, kao i porez na nasle─Ĺe i poklon utvr─Ĺivati re┼íenjem.

Tako─Ĺe, osloba─Ĺanje poreza na prenos za auto-┼íkole, taksi prevoznike, rentakar vozila i vozila hitne pomo─çi, utvr─Ĺiva─çe Poreska uprava re┼íenjem na isti na─Źin kao i do sada.

Izvor: rs.n1info.com

e-max.it: your social media marketing partner

ZAGA─ÉENJE VAZDUHA

Vremenske prilike

Srbija

Danas
25┬░C
Vazdušni pritisak: 1011 hPa
Padavine: 7 mm
Vetar: S
Brzina vetra: 7 km/h
Sutra
30┬░C
2024-06-25
30┬░C
2024-06-26
29┬░C
2024-06-27
28┬░C
2024-06-28
29┬░C
UV INDEX

Kursna lista

zakoni i pravilnici

kalkulator putarine

Stanje na grani─Źnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

kalkulator putarine

B-Hotels

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima kori┼í─çenja i Polisom o po┼ítovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi pobolj┼íao korisni─Źko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadr┼żaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte vi┼íe