Facebook-u
Twitter-u

REGISTARSKA TABLICA ZA MOTORNO VOZILO

Registarska tablica za motorno vozilo

Registarska tablica za motorno vozilo je bele boje oivi─Źena crnom linijom i na njoj je sa leve strane, na plavoj podlozi, belim slovima ispisana me─Ĺunarodna oznaka Republike Srbije, crnim slovima ispisana oznaka registarskog podru─Źja, a crnim ciframa i slovima, izme─Ĺu kojih je utisnut znak "-", ispisan je registarski broj vozila. Izme─Ĺu oznaka registarskog podru─Źja i registarskog broja vozila utisnut je crveni štit na kome je beli krst izme─Ĺu ─Źetiri ocila bridovima okrenutih ka vertikalnoj gredi krsta.

Registarske tablice za motorna i priklju─Źna vozila koja ne ispunjavaju propisane uslove u pogledu dimenzija (du┼żine, širine i visine), odnosno ─Źija je najve─ça dozvoljena masa ve─ça od 40 tona, odnosno ─Źija je sopstvena masa ve─ça od dozvoljenih osovinskih optere─çenja, jarko crvene su boje i na njima je belim slovima ispisana oznaka registarskog podru─Źja, a belim brojevima -registarski broj vozila.

Oblik i dimenzije, registarskih tablica za motorno vozilo i laku prikolicu, osim za motocikle, utvr─Ĺeni su na crte┼żu gore. Ako registarska tablica treba da sadr┼żi cifre na ─Źetiri pozicije, iste je du┼żine i širine kao na crte┼żu gore s tim što simboli na njoj moraju biti simetri─Źno raspore─Ĺeni.

Registarski broj vozila sastoji se od cifara "0 do 9" i kombinacija slova na dve pozicije. Slova registarskog broja su sva slova latini─Źnog pisma i latini─Źna slova: "X", "Y" i "W".

Oznaka registarskog podru─Źja na registarskoj tablici ispisuje se i na ─çirili─Źkom pismu ispod utisnutog crvenog štita.

REGISTARSKA TABLICA ZA MOTOCIKLE

Registarska tablica za motorcikle

REGISTARSKA TABLICA ZA PRIKLJU─îNO VOZILO

Registarska tablica za prikljucno vozilo

Registarska tablica za priklju─Źno vozilo, u pogledu oblika, boje, dimenzije i oznaka, istovetna je sa registarskom tablicom za motorno vozilo, s tim što se oznaka registarskog podru─Źja na njoj nalazi posle registarskog broja vozila.

Ako je na motornom vozilu, osim na motociklu, izra─Ĺena površina na zadnjem delu vozila na koju se ne mo┼że postaviti pod normalnim uslovima registarska tablica predvi─Ĺena ovim pravilnikom, na zahtev vlasnika vozila mo┼że se izraditi posebna zadnja registarska tablica.

Registarska tablica za priklju─Źno vozilo u pogledu boje i oznaka je istovetna sa registarskom tablicom za motorna vozila.

REGISTARSKA TABLICA ZA VOZILA STRANACA U SRBIJI

Registarska tablica za vozila diplomatskih i konzularnih predstavništava, misija stranih dr┼żava i predstavništava me─Ĺunarodnih organizacija u Republici Srbiji i njihovog osoblja, kao i stranih trgovinskih, saobra─çajnih, kulturnih i drugih predstavništava, stranih dopisništava i stalnih stranih dopisnika, odnosno stranaca stalnih slu┼żbenika u ovim predstavništvima sadr┼żi: me─Ĺunarodnu oznaku Republike Srbije, oznaku mesta registarskog podru─Źja (sedište predstavništva ili boravišta osoblja), broj─Źanu oznaku zemlje iz koje je predstavništvo registrovano u Republici Srbiji, slovnu oznaku delatnosti predstavništva, odnosno statusa lica u tim predstavništvima, registarski broj vozila i godinu za koju va┼żi registracija.

Slovne oznake delatnosti predstavništva, odnosno statusa lica u tim predstavništvima na registarskim tablicama su slede─çe:

1) "A" -za vozila u vlasništvu diplomatskih i konzularnih predstavništava, misija stranih dr┼żava i predstavništava me─Ĺunarodnih organizacija u Republici Srbiji i njihovog osoblja koje ima diplomatski status (slika ispod);

Registarska tablica za ambasade

2) "M" -za vozila ─Źiji su vlasnici stranci koji su zaposleni u diplomatskim i konzularnim predstavništvima, misijama stranih dr┼żava i predstavništvima me─Ĺunarodnih organizacija u Republici Srbiji, a nemaju diplomatski status (slika ispod);

Registarska tablica za predstavnistva

3) "P" -za vozila u vlasništvu stranih kulturnih predstavništava, stranih dopisništava, stalnih stranih dopisnika i stranaca stalnih slu┼żbenika u tim predstavništvima i dopisništvima (slika ispod);

Registarska tablica za strana kulturna predstavnistva

4) "E" -za vozila u vlasništvu stranih trgovinskih saobra─çajnih i drugih predstavništava i stranaca stalnih slu┼żbenika u tim predstavništvima (slika ispod).

Registarska tablica za trgovinska predstavnistva

Registarska tablica za vozila stranaca kojima je, radi školovanja, specijalizacije, nau─Źnog istra┼żivanja, zapošljavanja ili obavljanja profesionalne delatnosti, pru┼żanja uto─Źišta ili priznanja statusa izbeglice, izdato odobrenje za privremeni boravak du┼żi od šest meseci ili za stalno nastanjenje u Republici Srbiji sadr┼żi: me─Ĺunarodnu oznaku Republike Srbije, oznaku registarskog podru─Źja ispisanu latini─Źnim pismom, utisnut crveni štit na kome je beli krst izme─Ĺu ─Źetiri ocila bridovima okrenutih ka vertikalnoj gredi krsta ispod koga je i ─çirili─Źkim pismom ispisana oznaka registarskog podru─Źja i brojnu oznaku i slova "OO" (slika ispod).

Registarska tablica za motorno vozilo stranca na skolovanju

Uz registarsku tablicu sa oznakom "A" izdaje se  i dopunska registarska tablica elipsastog oblika, i to: za vozilo koje koristi šef diplomatskog predstavništva ili misije -tablica sa slovima "CMD" (slika ispod),

CMD tablica

za vozilo koje koristi lice sa diplomatskim statusom -tablica sa slovima "CD" (slika ispod),

CD tablica

a za vozilo koje koristi konzularni funkcioner -tablica sa slovima "CC" (slika ispod).

CC tablica

Registarske tablice za motocikle stranaca date su  na crte┼żima ispod.

Tablica za motorcikl stranca tip MTablica za motorcikl stranca tip PTablica za motorcikl stranca tip E

Osnovna boja registarskih tablica sa oznakom A i M je crna sa ┼żutim oznakama, a osnovna boja registarskih tablica sa oznakom P i E je ┼żuta sa crnim oznakama. Osnovna boja dopunskih tablica je crna sa ┼żutim oznakama.

Registarske tablice sa oznakom A, M, P i E izdaju se svake kalendarske godine.

REGISTARSKA TABLICA ZAORGANE UNUTRAŠNJIH POSLOVA

Registarska tablica za odre─Ĺeno vozilo ministarstva nadle┼żnog za unutrašnje poslove je plave boje oivi─Źena belom linijom i sadr┼żi: me─Ĺunarodnu oznaku Republike Srbije, belim slovima, ─çirili─Źkim pismom, upisanu oznaku "P" i registarski broj. Izme─Ĺu oznake "P" i registarskog broja utisnut je crveni štit na kome je beli krst izmeñu ─Źetiri ocila bridovima okrenutih ka vertikalnoj gredi krsta (slika ispod).

Tablica policije

Raspored i zna─Źenje registarskih brojeva sa oznakom "P" za registraciju vozila organa unutrašnjih poslova odre─Ĺuje ministar unutrašnjih poslova.

Registarska tablica za priklju─Źno vozilo ministarstva nadle┼żnog za unutrašnje poslove, u pogledu oblika, boje, dimenzije i oznaka, istovetna je sa registarskom tablicom na slici iznad , s tim što je na njoj upisana oznaka "P" posle registarskog broja (slika ispod).

Tablica policije za prikljucno vozilo

ZAMENA REGISTARSKIH TABLICA

Registarska tablica zameni─çe se novom registarskom tablicom:

1) kad vozilo bude registrovano u drugom registarskom podru─Źju i, po potrebi, ako vlasnik vozila promeni prebivalište, odnosno sedište u istom registarskom podru─Źju;

2) kad protekne sedam godina od dana njenog izdavanja, kad se izgubi, ukrade ili bude uništena;

3) kad usled dotrajalosti ili ošte─çenja postane neupotrebljiva.

Umesto registarske tablice koja je nestala ne mo┼że se izdati nova registarska tablica sa istim registarskim brojem pre nego što isteknu dve godine od dana kad je prijavljen nestanak registarske tablice.

TABLICE ZA PRIVREMENU REGISTRACIJU

Za privremeno registrovano vozilo izdaje se privremena registarska tablica.

Privremena registarska tablica je bele boje i na njoj je sa leve strane, na plavoj podlozi, belim slovima ispisana meñunarodna oznaka Republike Srbije, sa brojevima i oznakama crne boje i sadr┼żi: oznaku registarskog podru─Źja ispisanu latini─Źnim pismom, utisnut crveni štit na kome je beli krst izmeñu ─Źetiri ocila bridovima okrenutih ka vertikalnoj gredi krsta, registarski broj, slovnu oznaku "RP" (registrovano privremeno) ispisanu vertikalno u ┼żutom polju i oznaku godine u kojoj isti─Źe rok va┼żenja registracije.

Privremena registarska tablica za sva motorna vozila, osim za motocikle, ima oblik i dimenzije predvi─Ĺene na slede─ça dva crte┼ża.
Privremena tablica za motorcikle

Privremena tablica

Privremena registarska tablica za vozila koja se odvoze iz Republike Srbije posle završenog boravka stranog dr┼żavljanina u Republici Srbiji, i za vozila kupljena u Republici Srbiji koja ─çe se registrovati u drugoj zemlji je bele boje i sadr┼żi: me─Ĺunarodnu oznaku Republike Srbije, natpis RPE, utisnut crveni štit na kome je beli krst izme─Ĺu ─Źetiri ocila bridovima okrenutih ka vertikalnoj gredi krsta, oznaku registarskog podru─Źja ispisanu latini─Źnim pismom, registarski broj i oznaku godine u kojoj isti─Źe rok va┼żenja registracije (slika ispod),

a privremena registarska tablica za motocikle koji se odvoze iz Republike Srbije kao na slici ispod.

Ove tablice mogue se koristiti najdu┼że 15 dana od dana izdavanja.

Oznaka registarskog podru─Źja na privremenoj registarskoj tablici ispisuje se i na ─çirili─Źkom pismu ispod utisnutog crvenog štita.

PROBNE TABLICE

Za novoproizvedena, prepravljena i opravljena vozila kojima se u saobra─çaju na javnim putevima vrši probna vo┼żnja radi ispitivanja ili prikazivanja svojstava tih vozila; za vozila koja se kre─çu od mesta gde su proizvedena do mesta dorade, prepravke ili prodaje; za vozila koja se voze na tehni─Źki pregled, na sajam ili carinjenje, kao i za vozila koja se kre─çu od mesta u kome su preuzeta do mesta u kome ─çe biti registrovana, izdaju se probne tablice koje slu┼że za privremeno ozna─Źavanje tih vozila u saobra─çaju na putevima (slika ispod).

Izgled probne tablice

Probne tablice izdaju se i za registrovana vozila koja se kre─çu od mesta u kome su registarske tablice uništene ili nestale ili od mesta u kome su iz drugih opravdanih razloga ostala bez registarskih tablica do mesta u kome ─çe se za ta vozila izdati nove registarske tablice.

Probnu tablicu izdaje organ nadle┼żan za registraciju vozila, na zahtev vlasnika vozila.

Uz zahtev vlasnik vozila du┼żan je da prilo┼żi dokaz o vlasništvu vozila, dokaz da je vozilo osigurano od odgovornosti za štete pri─Źinjene tre─çim licima, kao i potvrdu o tehni─Źkoj ispravnosti vozila za koje se tra┼żi probna tablica.

Probna tablica izdaje se sa rokom upotrebe do 15 dana.

Organ nadle┼żan za registraciju vozila izdaje uz probnu tablicu i potvrdu koja sadr┼żi: prezime i ime voza─Źa koji ─çe upravljati vozilom, svrhu upotrebe vozila, relaciju na kojoj ─çe vozilo saobra─çati, vrstu, marku i tip vozila, broj šasije, broj motora, boju karoserije i rok upotrebe probne tablice.

Probna tablica je bele boje, sa oznakama i brojevima crne boje, i u gornjem delu sadr┼żi natpis "Proba", a u donjem delu -oznaku registarskog podru─Źja ispisanu latini─Źnim pismom, utisnut crveni štit na kome je beli krst izmeñu ─Źetiri ocila bridovima okrenutih ka vertikalnoj gredi krsta ispod koga je i ─çirili─Źkim pismom ispisana oznaka registarskog podru─Źja i registarski broj.

Probna tablica izra─Ĺena je od kartona.

Samo probne tablice za vozila kojima se, na osnovu posebnog odobrenja, vrši probna vo┼żnja radi ispitivanja svojstva proizvedenih ili prepravljenih vozila na motorni pogon, izrañene su od metala.

Probne tablice  izdaju se samo na zahtev pravnog lica koje je ovlaš─çeno za proizvodnju ili prepravljanje vozila, sa rokom upotrebe do godinu dana.

Registarske tablice za motorna i priklju─Źna vozila izrañuju se po posebnoj tehni─Źkoj specifikaciji koju priprema Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Oblik i dimenzije slova i brojevi na registarskim tablicama i probnim tablicama utvr─Ĺeni su na crte┼żu ispod.

Izgled i oblik cirilicnih slova na tablicamaIzgled i oblik latinicnih slova na tablicama

e-max.it: your social media marketing partner

ZAGA─ÉENJE VAZDUHA

Vremenske prilike

Srbija

Danas
26┬░C
Vazdušni pritisak: 1011 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: ZSZ
Brzina vetra: 6 km/h
Sutra
29┬░C
2024-07-26
29┬░C
2024-07-27
33┬░C
2024-07-28
36┬░C
2024-07-29
33┬░C
UV INDEX

Kursna lista

zakoni i pravilnici

zakoni i pravilnici

kalkulator putarine

Stanje na grani─Źnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

kalkulator putarine

B-Hotels

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima kori┼í─çenja i Polisom o po┼ítovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi pobolj┼íao korisni─Źko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadr┼żaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte vi┼íe