Facebook-u
Twitter-u

Dozvola za upravljanje tu─Ĺim vozilom u inostranstvu je obavezan dokument za svaki izlazak iz zemlje tu─Ĺim vozilom.

dz11

 • Va┼żnost ovog dokumenta od trenutka izdavanja je najviše 12 meseci, a na zahtev vlasnika, mo┼że se izdati i na kra─çi vremenski period. Rok va┼żnosti se ne vezuje za datum isticanja registracije vozila.
 • Ovaj dokument se izdaje:
  dr┼żavljanima Republike Srbije, uvidom u li─Źnu kartu ili pasoš, izdat u Republici Srbiji, stranim dr┼żavljanima, sa privremenim ili stalnim boravkom u Republici Srbiji, uvidom u odgovaraju─çi dokument o prijavi boravka, izdat od strane MUP-a.
  stranim dr┼żavljanima sa dvojnim dr┼żavljanstvom, odnosno sa pasošem izdatim u nekoj od bivših jugoslovenskih republika, samo pod uslovom da takav korisnik ima va┼że─çu li─Źnu kartu, izdatu u Republici Srbiji. U tom slu─Źaju, u DTV se unosi samo jedan od brojeva pasoša (ne oba), a kopija li─Źne karte se ostavlja za arhivu.
 • DTV ne mo┼że da se izda:
  za vozila sa registarskim tablicama kao što su: 999-hhh, RP, CD, E, A, i ostala vozila registrovana po posebnoj proceduri.
  izdaje na osnovu kopije saobra─çajne dozvole.
 • Dozvola za upravljanje tu─Ĺim vozilom u inostranstvu (DTV) izdaje se na obrascu utvr─Ĺenom od strane me─Ĺunarodnih organizacija AIT i FIA. DTV slu┼żi kao dokaz da voza─Ź mo┼że da putuje tu─Ĺim vozilom u inostranstvo, na osnovu ovlaš─çenja koje mu je dao vlasnik vozila. Obrazac DTV je ┼żute boje, formata A5, sa tekstom na srpskom, francuskom i engleskom jeziku. Leva unutrašnja strana predstavlja ovlaš─çenje za upravljanje tu─Ĺim vozilom koje daje vlasnik vozila, a desna unutrašnja strana predstavlja samu dozvolu za upravljanje tu─Ĺim vozilom u inostranstvu.

Za dobijanje ovog dokumenta potrebno je :

Obavezno prisustvo vlasnika sa li─Źnom kartom ili korisnik donosi ovlaš─çenje od suda ili opštine (sudsko ovlaš─çenje staro do 12 meseci, opštinsko ovlaš─çenje staro do 6 meseci), da se tim vozilom mo┼że upravljati u inostranstvu.
1. Obavezno prisustvo korisnika sa pasošem
2. Saobra─çajna dozvola
3. Fotokopija saobra─çajne dozvole
4. U slu─Źaju da je vlasnik vozila pravno lice, potrebno je ovlaš─çenje na memorandumu firme za korisnika, overeno pe─Źatom, kao i potpisom ovlaš─çenog lica.
5. Cena: 1500,00 Din.

 

Dodatne informacije

 • Kada su u pitanju vozila kupljena na lizing, ako je korisnik lizinga fizi─Źko lice, takvo lice mora imati od lizing kompanije posebno ovlaš─çenje koje mu daje pravo da vozilo koje je pod lizingom koristi van zemlje. Postoje u nekim ugovorima o lizingu posebne klauzule ugovora koje predvi─Ĺaju koriš─çenje vozila i van granica pa u takvim slu─Źajevima ne treba posebno ovlaš─çenje od lizing kompanije.
 • Ukoliko je korisnik lizinga pravno lice, to pravno lice daje ovlaš─çenje krajnjem korisniku, s tim što tako─Ĺe mora da se obezbedi ovlaš─çenje lizing ku─çe za upravljanje vozilom u inostranstvu, ukoliko ova odredba nije navedena u ugovoru o lizingu.Kada se izda DTV, nosi se u lizing ku─çu na overu – u donji desni ugao lista unutrašnje leve strane ovlaš─çenja („Svojeru─Źni potpis vlasnika vozila“) stavlja se pe─Źat i potpis vlasnika vozila, to jest lizing ku─çe. Korisnik vozila mo┼że da prilo┼żi ovlaš─çenje dato od strane vlasnika vozila, overeno u sudu ili opštini, na osnovu koga prisustvo vlasnika vozila nije obavezno pri izdavanju DTV. Predmetno ovlaš─çenje mora da sadr┼żi klauzulu da se korisnik vozila ovlaš─çuje da upravlja tim vozilom u inostranstvu, odnosno da predmetno vozilo mo┼że da otu─Ĺi. Takvo ovlaš─çenje va┼żi do opoziva, ali ne mo┼że da se prenosi na tre─çe lice.
 • U slu─Źaju da korisnik vozila putuje u Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, za koje nije potreban pasoš, DTV mo┼że da se izda korisniku na osnovu njegove li─Źne karte, s tim da korisnik potpiše da je upoznat da ne mo┼że da koristi izdatu DTV u drugim zemljama, za koje mora da ima pasoš. Napomenu da je upoznat sa ovim ograni─Źenjem, korisnik potpisuje u posebnoj rubrici u registru DTV. Pri svakoj promeni podataka iz li─Źne karte/pasoša, izdaje se novi dokument.
 • Dozvola za upravljanje tu─Ĺim vozilom u inostranstvu (DTV) se izdaje isklju─Źivo za vozila registrovana u Republici Srbiji, na osnovu va┼że─çe originalne saobra─çajne dozvole za vozilo.

 

Va┼żne informacije

 • Na slici ispod mo┼żete videti: ograni─Źenja brzina na autoputu, ograni─Źenja brzina van naseljenog mesta, ograni─Źenja brzina u naselju,dozvoljene koli─Źine alkohola u krvi, brojeve telefona policije i hitne pomo─çi.
 • Informacije su date za sve evropske zemlje.
 • Da biste zaustavili animaciju na ┼żeljenoj zemlji postavite kursor iznad slike da bi animacija stala.
 • Da biste videli animaciju morate imati Adobe Flash Player.


Preporuke AUTO MOTO SAVEZA

U slede─çoj tabeli su date preporuke auto moto saveza za odre─Ĺene zemlje o obavezama nošenja me─Ĺunarodne voza─Źke dozvole, protiv po┼żarnog aparata, upotrebi mobilnog telefona, upaljenih svetala i sigurnosnog pojasa.

Zemlja

Me─Ĺ. voza─Źka dozvola

Sigurnosni pojas

Mobilni

Upaljena svetla

PP Aparat

Austrija Da Da Ne Da Ne
Bosna i Hercegovina Ne Da Ne Da Ne
Bugarska Da Da Ne Da od 1.11. do 1.03. Da
Crna Gora Ne Da Ne Da Ne
─îeška Ne do 90 dana Da Ne Da Ne
Francuska Da Da Ne preporu─Źuje se Ne
Gr─Źka Da Da Ne Ne Da
Holandija Da Da Ne Ne Ne
Hrvatska Ne (osim za upravljanje vozilom sa HR registracijom – rent-a-car i sl) Da Ne DA - u toku zimskog ra─Ź.vremena
NE - u toku perioda letnjeg ra─Ź.vremena osim u uslovima smanj.vidljivosti
Ne
Italija Da Da Ne Da van nas.mesta Ne
Ma─Ĺarska Ne Da Ne Da van nas. mesta Ne
Makedonija Da Da Ne Da Ne, osim za vozila na TNG i CNG
Nema─Źka Da Da Ne preporu─Źuje se Ne
Norveška preporu─Źuje se Da Ne Da Ne
Rumunija preporu─Źuje se Da Ne Da van nas. mesta Da
Slova─Źka preporu─Źuje se Da Ne Da od 15.10. do 15.03. Ne
Slovenija Ne Da Ne Da Ne
Švajcarska preporu─Źuje se Da Ne preporu─Źuje se Ne
Turska Da Da Ne Ne Ne
Velika Britanija Da Da Ne Ne Ne

 

e-max.it: your social media marketing partner
Komentari  
0 # Nemanja 11-04-2017 22:15
Vazi li DTV za Kosovo ako imamo prebivalište na kosovu.
Odgovori | Prijavi administratoru
0 # Auto osiguranje 21-08-2018 16:27
Poštovani,

Osobi koja ima dokumenta koja su izdata u Republici Srbiji mo┼że da se izda DTV bez obzira na prebivali┼íte.
Odgovori | Prijavi administratoru
0 # Vesna 30-05-2018 07:42
Kada imam auto registrrovan u inostranstvu, gde i zivim i radim, a hocu da ga pozajmim osobi koja je takode drzavljanin Republike Srbije a zivi i radi u inostranstvu, koji dokument mi je potreban da ta osoba moze nesmetano da upravlja vozilom?
Odgovori | Prijavi administratoru
0 # Jovan 03-08-2018 06:46
Ovo i mene zanima ali koliko vidim nema odgovora.
Odgovori | Prijavi administratoru
0 # Auto osiguranje 21-08-2018 16:27
Poštovana,

┼áto se ti─Źe automobila koji su registrovani u inostranstvu sva pitanja se odnose na njihove nadle┼żne organe.
Odgovori | Prijavi administratoru
Dodaj komentar
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mi┼íljenja kojima se podsti─Źe diskriminacija, mr┼żnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etni─Źkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem u─Źinjeno krivi─Źno delo.

Komentari koji sadr┼że govor mr┼żnje, psovke, uvrede, kao i komentari koji se odnose eventualne gre┼íke ili na uredjiva─Źku politiku autoosiguranje.info takodje ne─çe biti objavljeni.

Sadr┼żaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije autoosiguranje.info, ve─ç samo autora komentara!

Va┼íe sugestije ili primedbe mo┼żete da po┼íaljete na office@autoosiguranje.info. Hvala.

ZAGA─ÉENJE VAZDUHA

Vremenske prilike

Srbija

Danas
22┬░C
Vazdušni pritisak: 1011 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: JI
Brzina vetra: 15 km/h
Sutra
27┬░C
2024-05-22
25┬░C
2024-05-23
25┬░C
2024-05-24
26┬░C
2024-05-25
26┬░C
UV INDEX

Kursna lista

zakoni i pravilnici

zakoni i pravilnici

kalkulator putarine

Stanje na grani─Źnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

kalkulator putarine

B-Hotels

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima kori┼í─çenja i Polisom o po┼ítovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi pobolj┼íao korisni─Źko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadr┼żaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte vi┼íe