Facebook-u
Twitter-u

Za mesec dana trebalo bi da po─Źne primena novog Pravilnika za tehni─Źki pregled automobila.

Šta morate da znate pre nego što krenete u avanturu registracije svog vozila?

Novi kriterijum na tehni─Źkom pregledu pri merenju izduvnih gasova ne bi trebalo da bude datum prve registracije vozila u Srbiji, ve─ç datum njegove proizvodnje, objavio je RTS.

Tehni─Źki pregled ne─çe pro─çi samo automobili koji nemaju katalizator, a fabri─Źki bi morali da ga imaju. Ovo bi trebalo da bude nova izmena Pravilnika koja bi, prema nekim najavama, po─Źela da se primenjuje od 5. jula.

 

"Ako je proizveden 2006. godine i ako je tada imao katalizator normalno je da ─çe morati da ima i sada. Ako je proizveden 1996. godine i nije imao fabri─Źki, naravno da ne─çe morati da ima ni sada", navodi novinar RTS Dragan Milutinovi─ç, koji prati automobilizam i saobra─çaj.

Starim pravilnikom je bilo predvi─Ĺeno da za vozila uvezena posle 1. marta 2014. va┼że stro┼ża pravila pri merenju izduvnih gasova. To je zna─Źilo da su se za vlasnike dva ista vozila primenjivali razli─Źiti kriterijumi.

"To je malo neuskla─Ĺeno sa stvarnim stanjem u na┼íoj zemlji jer jedno te isto vozilo ako je registrovano u razli─Źito vreme, ima─çe razli─Źite grani─Źne vrednost za izduvne gasove, i to je nelogi─Źnost koju bi trebalo promeniti", smatra majstor Nikola Lovre.

"Ko god ima kompletan automobil, ima da pro─Ĺe tehni─Źki, veoma su sni┼żeni kriterijumi sada u Pravilniku za izduvne gasove. Onaj ko nije kompletan sigurno ne─çe pro─çi pregled", navodi Milutinovi─ç.

Tako─Ĺe, i primena odredaba o merenju ovalnih ko─Źnica verovatno ─çe biti odlo┼żena, jer su stru─Źnjaci saglasni da ve─çina vozila zbog nje ne bi pro┼íla test.

Evropska unija predla┼że da se od 2026. godine u zemljama ─Źlanicama voze samo automobili sa evro 7 motorima. To zna─Źi sedam katalizatora. U Srbiji nikako da uvedemo i obavezan jedan.

Izvor: kurir.rs

e-max.it: your social media marketing partner

ZAGA─ÉENJE VAZDUHA

Vremenske prilike

Srbija

Danas
25┬░C
Vazdušni pritisak: 1011 hPa
Padavine: 7 mm
Vetar: S
Brzina vetra: 7 km/h
Sutra
30┬░C
2024-06-25
30┬░C
2024-06-26
29┬░C
2024-06-27
28┬░C
2024-06-28
29┬░C
UV INDEX

Kursna lista

zakoni i pravilnici

kalkulator putarine

Stanje na grani─Źnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

kalkulator putarine

B-Hotels

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima kori┼í─çenja i Polisom o po┼ítovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi pobolj┼íao korisni─Źko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadr┼żaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte vi┼íe