Štampa

Polovni automobili prilikom uvoza ubuduće će morati na detaljan pregledana. Nova pravila dižu cene polovnjaka. Primena novog pravilnika, koji precizno uređuje ispitivanje ispravnosti uvoznih polovnih vozila, mogla bi da počne sredinom aprila. Uvoznici kažu da će to biti još jedan trošak za vozače. Svaki polovni automobil kupljen u inostranstvu uskoro će morati prilikom uvoza da prođe poseban detaljan pregled, predviđeno je pravilnikom koji precizno uređuje ispitivanje ispravnos­ti vozila. U Agenciji za bezbednost saobraćaja procenjuju da bi primena pravilnika koji se odnosi na uvoz polovnjaka mogla da krene sredinom aprila, a uvoznici upozoravaju da će to biti dodatni trošak za kupce automobile.

Što se tiče potrebne dokumentacije ona je navedena u četiri tačke u daljem tekstu.

  1. Procena iznosa carine i poreza za vozilo -  Prva informacija potencijalnom uvozniku polovnog vozila. Kontaktirati ovlašćenu špediciju da mu na osnovu tehničkih karakteristika polovnog vozila procene iznos carinskih dažbina i propratnih troškova do Srpskih tablica.
  1. Uverenje o ispitivanju vozila – od 19.4.2014 Agencija za bezbednost saobraćaja je je donela Pravilnik o ispitivanju vozila da za svako motorno i priključno vozilo koje se uvozi u Republiku Srbiju ovlašćene laboratorije utvrđuju da li predmetno vozilo ispunjava norme u skladu sa Zakonom Republike Srbije. Uverenje o ispitivanu vozila za vozila od 2002 godine nije neophodno da bi se okončalo carinjenje ali je neophodno da bi se izvršio tehnički pregled na vozilu i spremila dokumentacija za registraciju. Vozila 2000 god i 2001 god moraju da imaju Uverenje o ispitivanju vozila da bi se pristupilo carinjenju.
  1. Jedinstvena carinska isprava ( u daljem tekstu JCI ) – Ovo je Carinski obrazac koji popunjava deklarant ili ovlašćeni carinski agent. Carinski agent popunjava JCI shodno Pravilniku o obrascima i sa svim pratećim dokumentima polovnog automobila predaje Carinskim organima koji dalje postupaju po Carinskim zakonima i procedurama. Deklarant je odgovoran za verodostojnost podataka upisanih u JCI i obavezan je da na pisani zahtev Carinskih organa dostavi dodatnu dokumentaciju za polovan putnički automobil.
  1. Obračun carinskog duga (u daljem tekstu carinski račun) – Po okončanju carinskih procedura dobija se carinski račun koji se plaća opštom uplatnicom ako je u uvoznik fizičko lice ili nalogom za prenos za pravno lice.
e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više