Štampa
Zašto polisa može biti ukinuta?

U kojim slučajevima osiguranje poništava ili stornira polisu, kad imamo pravo na povraćaj dela novca i da li nam se može desiti da vozimo automobil koji više nije osiguran, a da to uopšte ne znamo?

I ako nije baš često i uobičajeno da polisa osiguranja u saobraćaju bude poništena bez znanja njenog vlasnika, izgleda da su u Srbiji i takve situacije moguće, o čemu svedoče iskustva nekih naših čitalaca. Budući da je reč o obaveznom osiguranju od auto-odgovoraosti koje se ugovara svake godine pri produženju registracije i bez kojeg se ne može registrovati vozilo, jasno je da stvar baš nije bezazlena. Zamislite samo kakve bi posledice mogao imati vlasnik vozila kome se tako nešto dogodilo, a on skrivi nezgodu u kojoj nekome bude pričinjena materijalna i nematerijalna šteta. Šta bi se onda dogodilo i ko bi bio dužan da plati obeštećenje, pitanje je o kojem bi na kraju najverovatnije morao da sud.

“Kada je došlo vreme za produženje registracije, obavila sam tehnički pregled, uplatila sve takse i kupila novu polisu osiguranja, ali iz privatnih razloga nisam otišla istog dana po registracionu nalepnicu, nego tek posle tri nedelje. Medutim, tada sam saznala da mi polisa više ne važi, a u osiguranju su mi objasnili da je poništena jer je navodno prestala da postoji agencija preko koje je kupljena, što je potpuno van pameti. Kako je moguće da neko stornira polisu za koju je naplaćen određeni iznos na ime obaveznog osiguranja, a da o tome ne obavesti vlasnika i da li to znači da je moglo da se dogodi da vozim automobil koji više nije osiguran, a da o tome nemam pojma?” - pita nas jedna naša čitateljka.

Mi smo slična pitanja postavili nekolicini osiguravajućih društava. Budući da su agencije koje pružaju usluge produženja registracije samo posrednici i da su osiguravajuća društva ta koja treba da garantujti za važnost polisa, interesovalo nas je da li neko na ovaj ili sličan način može biti prevaren. Pitali smo ih i da li je moguće da, recimo agencija uzme od klijenta novac za polisu, a da osiguravajućem društvu kasnije taj novac ne uplati ili, ako postoji mogućnost plaćanja u rataina, da uplati samo prvu ratu, a da ostatak duga ne izmiri pa da polisa bude stornirana, bez znanja klijenta.

- Storniranje polisa najčešće se vrši ukoliko u nju budu uneti pogrešni podaci, zatim ako osiguranik odustane od zaključivanja ugovora o osiguranju ili ako ne stigne da registruje vozilo do datuma po četka važenja polise, pa treba promeniti datum. U svakom slučaju, da bi se polisa stornirala, klijent mora vratiti agentu prodaje oba primerka polise koju je preuzeo (primerak za Osiguranika i primerak za MUP) - kažu u osiguravajućem društvu Generali i napominju da oni do sada nisu jednostrano poništavali polise obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti.

U Triglavu dodaju da polisa može biti stornirana još i ako je vozilo uništeno, odjavljeno ili prodato na otpad, ali je jasno da vlasniku takve stvari ne mogu biti nepoznate. Izuzetak je samo pomenuto kašnjenje sa produženjem registracije, a očigledno da se baš to dogodilo našoj čitateljki. Nažalost, u nadležnom osiguravajućem društvu joj nisu dali pravu informaciju, pa je zato i došlo do zabune. U stvari, agencija preko koje je ugovoreno osiguranje od auto-odgovoinosti sa time nema nikakve veze, niti zbog njenog prestanka rada može prestati da važi nečiia polisa. U osiguravajućem društvu Viner štediše kažu da polisa ukoliko vozilo nije odjavljeno, ostaje na snazi sve vreme na koje je osiguranie ugovoreno, bez obzira na to da li je premija po polisi izmirena. Osim toga, svako ko želi da bude potpuno siguran da je sa njegovom polisom sve u redu, može proveriti njenu važnost direktno u osiguravajućem društvu koje ju je izdalo. Dovoljno je pozvati telefonom na broj naveden u polisi i izdiktirati broj polise, a dežurni operater odmah dati informaciju da li je i do kada polisa aktivna.

Kad vraćaju novac

Ukoliko dođe do prekida važnosti polise osiguranja zato što je vozilo uništeno, odjavljeno ili predato na reciklažu, klijent ima pravo na povraćaj dela novca za period od datuma kad je odjavio vozilo u MUP-u do datuma isteka polise. Uslov za povraćaj premije je taj da nije bilo prijavljenih šteta tj. da tim vozilom nije izazvana saobraćajna nezgoda u kojoj je nekome pričinjena šteta. Uz primerak polise, potrebno je priložiti kopiju poništene saobraćajne dozvole ili potvrdu o odjavi vozila.

Izvor: SAT plus

e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više