Štampa

Kako bi izbegli sve neprijatnosti i kazne koje prate saobraćajne prekršaje, vozači u Srbiji imaju običaj da se ne odazovu na sudski poziv i namerno odugovlače postupak sve do zastarevanja koje nastupa posle 2 godine. Međutim, kako bi se ovakvo ponašanje sprečilo, uvedena je nova mera našeg zakonodavstva. „Ubuduće, ko bude ignorisao sudske pozive, moraće da snosi posledice“, navodi Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu.

Iz Prekršajnog suda u Beogradu navode da je u pitanju opšta naredba za dovođenje, i njome se zasigurno obezbeđuje prisustvo okrivljenog na saslušanju. Tako se protiv onih lica koja žele da izbegnu zakon, izdaje ova naredba, na osnovu koje Nadležna policijska stanica raspisuje potragu za tim licem, i to na celoj teritoriji Republike Srbije. Gde god da ga (policija) pronađe, tom licu sledi hapšenje i privođenje sudu koji je izdao naredbu. Ako sud tada radi, policija ga privodi pravo kod nadležnog sudije, a ako ne, onda mu sledi pritvor koji može trajati do 12 sati. To znači da se može desiti da lice prenoći u pritvoru pre nego što ga policija sprovede na saslušanje. Dakle, policija može privesti lice koje izbegava dolazak na sud bilo gde, ali se to dešava najčešće na aerodromima i graničnim prelazima, kada se rutinskom kontrolom putnih isprava utvrdi da postoji naredba za nečije dovođenje.

Stoga, ako ste dobili sudski poziv u vezi nekog prekršaja i niste se odazvali, ili opravdali nedolazak, a planirate da putujete u inostranstvo, može vam se dogoditi da umesto na odmoru, završite u zatvoru i na saslušanju kod prekršajnog sudije.

Pored neprijatnosti i stresa za sve osobe sa kojima putujete, porodicu, prijatelje, i upropašćenog odlazka na odmor ili letovanje, moraćete da platite i troškove dovođenja. Ovi troškovi nisu mali, a obuhvataju: troškove privođenja, iznos za upotrebu službenog vozila, iznos propisane naknade po pređenom kilometru, a ukoliko ne želite da platite, pristupa se prinudnoj naplati, na nekom od zakonom predviđenih načina.

Na kraju, najbolji savet jeste da se ponašate odgovorno i sve obaveze prema sudu ispunite na vreme, kako biste izbegli stres i neprijatne situacije na putu.

Autor: (Danica Radosavljević)

e-max.it: your social media marketing partner