Štampa

Osnovna prednost operativnog lizinga je u tome što ste u startu izloženi manjim početnim plaćanjima, s obzirom da se PDV ne plaća odmah kao kod finansisjkog lizinga, već se daje depozit na cenu vozila bez PDV-a.

Brojne su prednosti ovog načina finansiranja: manje kamatne stope u odnosu na klasične kredite , u ratu lizinga moguće je uključiti i troškove servisa, zamene guma i ostalih usluga.

Ukoliko se radi o osnovnom sredstvu, rata zakupa vozila direktno ulazi u troškove poslovanja čime se smanjuje osnovica za oporezivanje dobiti. PDV koji je sadržan u rati zakupa je povratna stavka. Vozilo se knjiži u poslovnim knjigama lizing kompanije. Korišćenjem zakupa ne smanjuje se kreditna sposobnost klijenta pošto se mesečna rata ne pojavljuje u izveštajima kreditnog biroa.

Lizing kompanija registruje vozilo za klijenta, sve rizike vlasništva preuzima lizing kuća.

Nedostaci su nemogućnost otuđenja vozila bez saglasnosti lizing kuće i to što je u određenim slučajevima godišnja kilometraža ograničena. Vlasnik predmeta zakupa ostaje zakupodavac i po isteku ugovora o zakupu, odnosno završetkom ugovornog perioda, korisnik ne postaje vlasnik vozila već ukoliko želi može izvršiti njegov otkup po realnim tržišnim cenama.

e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više