Štampa
Prodaja automobila u EU potonula zbog pandemije

Broj novoregistrovanih automobila u martu je prepolovljen u odnosu na isti mesec prošle godine.

Globalna ekonomija u 2020. već trpi posledice pandemije koronavirusa, a među oblastima koje su teško pogođene je i auto-industrija.

Prema podacima Evopske asocijacije proizvođača automobila (ACEA), u Evropskoj uniji je u prvom tromesečju zabeležen pad prodaje od 25,6%, dok je on još izraženiji u martu, kada je broj novoregistrovanih vozila u EU opao za 55,1%.

Martovski pad bi bio i veći da mnoge zemlje svoje mere u borbi protiv pandemije nisu donele tek polovinom meseca.

Posmatrajući apsolutne brojeve, na tržištima EU u martu je prodato svega 567.308 novih automobila, dok je taj broj u martu 2019. iznosio 1.264.569 vozila.

Reč je o zbirnim podacima iz 27 država članica, ne računajući Ujedinjeno Kraljevstvo koje je napustilo EU.

Iako su sve zemlje Evropske unije doživele pad prodaje automobila u martu, on je bio najdramatičniji u Italiji gde je iznosio čak 85,4%. Naime, Italijani su u martu kupili samo 28.326 vozila, dok je u istom mesecu prethodne godine zabeleženo 194.302 novoregistrovana automobila.

Na dnu liste su i Francuska (-72,2%) i Španija (-69,3%), koje su uz Italiju u martu najviše bile pogođene koronavirusom. Nemačka je donekle uspela da amortizuje pad prodaje, pa je broj novoregistrovanih vozila u toj zemlji proteklog meseca bio manji za "svega" 37,7% u odnosu na mart 2019.

Kada je reč o prvom kvartalu 2020, u EU je prodato 25,6 odsto manje automobila u poređenju sa prvim tromesečjem 2019. godine.

Ako posmatramo četiri najveća EU tržišta, pad je u periodu januar-mart u Italiji iznosio 35.5%, u Francuskoj 34,1%, Španiji 31%, a u Nemačkoj 20,3%.

Izvor: b92.net

 

e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više