Štampa
Uz alko-test i test na marihuanu

Uskoro će vozače širom sveta saobraćajna policija testirati aparatom koji, osim nivoa alkohola, detektuje da li osoba za volanom vozi pod uticajem marihuane.

U 33 države SAD dozvoljena je upotreba marihuane u medicinske svrhe, a u gotovo desetak i rekreaciona konzumacija, prenosi RTS. Međutim, vožnja pod uticajem kanabisa je zabranjena.

Marihuana ostaje u vašem sistemu, u krvi, mokraći, sekretu, danima ako ne i sedmicama. Nema načina da pozitivan test povežete s vremenom upotrebe. Ako ste uzeli marihuanu juče, ili pre dve sedmice, rezultat će biti skoro isti.

"Dah je potpuno drugačiji. THC, odnosno tetrahidrokanabinol, psihoaktivna supstanca iz kanabisa, u dahu traje samo dva do tri sata, koliko i vrhunac njenog dejstva", objašnjava Majk Lin, izvršni direktor laboratorije Haund.

U izradi ovog aparata upotrebljena je nanotehnologija. Sićušne cevi ugljenika, tanje od ljudske dlake, koje deluju kao senzori, ugrađene su u aparat.

U komercijalnu upotrebu novi aparat trebalo bi da uđe 2020. godine. Na ovaj način i poslodavci će moći da provere da li njihovi zaposleni na posao dolaze pod dejstvom ove najčešće korišćena droge u svetu.

Izvor: b92.net

e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više