Facebook-u
Twitter-u
Hrvatska prva uvodi 3D signalizaciju za pogrešan smer

Hrvatski auto-putevi (HAC) počinju pilot-projekat postavljanja horizontalne signalizacije s 3D efektom na deset petlji i pet odmorišta koja će upozoravati vozače da su krenuli u pogrešnom smeru, prenosi "Večernji list".

Takva vožnja često završava frontalnim sudarom i iako broj takvih prekršaja nije velik, posledice su većinom ozbiljne povrede i smrtni slučajevi.

Greška ulaska u pogrešan smer pritom se, navode, najčešće događa na petljama i odmorištima zbog neopreza vozača izazvanog umorom, vožnje pod uticajem nedozvoljenih sredstava, pada koncentracije, previda saobraćajne signalizacije ili, u najgorem slučaju, zbog samodestruktivnog karaktera vozača koji ulazi u suprotan smer.

U HAC-u kažu da godišnje imaju oko 200 dojava o vožnji u suprotnom smeru na auto-putevima, ali ne budu sve dojave potvrđene.

Naime, neki vozači na vreme shvate grešku pa se vrate u pravi smer pre dolaska policije i putara. međutim, 70 odsto tih dojava ipak bude potvrđeno, a srećom još manje ih završi s posledicama, odnosno saobraćajnom nesrećom.

Od 2007. na HAC-ovim auto-putevima dogodilo se 38 nesreća zbog vožnje u pogrešnom smeru, a u njima je smrtno stradalo 11 osoba, dok ih je 25 teško, a 22 lakše povređeno.

U sklopu pilot-projekta 3D signalizacija za sprečavanje ulaska na auto-put u pogrešnom smeru biće postavljena na petljama Gornja Ploča i Zagvozd te na odmorištu Zir (desno) na A1 – Zagreb – Split – Ploče, zatim na petljama Sveta Nedjelja, Buzin, Rugvica, Popovača i Županja te na odmorištu Plitvice (levo i desno) na A3 Zagreb – Lipovac.

Na A4 Zagreb – Goričan tu će signalizaciju imati petlje Popovec i Kraljevečki Novaki te odmorište Ljubešćica (desno), a na A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj petlje Đakovo te odmorište Ivandvor (lijevo).

Pokaže li se pilot-projekt uspešnim, 3D signalizacija postavit će se na svim petljama i odmorištima.

Sada je u zoni petlji i na odmorištima postavljana dodatna vertikalna prometna signalizacija – "ruka" STOP – POGREŠAN SMER – te horizontalna saobraćajna signalizacija – strelice, "vibro" linije.

Ali u HAC-u kažu da je dosadašnja praksa pokazala da postojeća saobraćajna signalizacija za sprečavanje ulazaka vozila u pogrešan smer nije dovoljna i da ju je potrebno dopuniti. Horizontalna 3D prometna signalizacija tako bi uz postojeću vertikalnu vizualno delovala kao fizička prepreka te tako dodatno upozoravala korisnike o ulasku u pogrešan smer vožnje.

U HAC-u navode da je takav način sprečavanja ulazaka vozila u suprotan smer jedinstven u Europi i da se još koristi kao pilot u Austriji.

Horizontalna 3D prometna signalizacija sastoji se od dva dela. Prvi deo čini više manjih oznaka, u pravilu tri, koje se izvode u 3D prikazu stvarajući optičku varku nailaska na "šiljke", a drugi, veći deo, izvodi se u 3D prikazu stvarajući optičku varku veštačke izbočine, odnosno "uzdignute ploče".

Horizontalna oznaka "veštačka izbočina" izvodi se u celoj širini saobraćajne trake do samih bočnih linija, dok se manje oznake, "šiljci", izvode ispred.

Procenjena vrednost radova je 135.000 evra. Za pilot-projekt odabrane su petlje i odmorišta na kojima se najčešće događaju vožnje u pogrešnom smeru, a pritom su u HAC-u vodili računa da budu pokrivene svi auto-putevi kojima upravlja ta kompanija, odnosno da ona budu raspoređena ravnomerno po celoj Hrvatskoj.

Na svakom čvorištu signalizacija će biti postavljena na dve lokacije na kojima je moguće ući na auto-put u pogrešnom smeru, dok će na odmorištima ona biti postavljena na po jednoj lokaciji.

U HAC-u očekuju da će sprovođenjem projekta krenuti posle turističke sezone, kad završe postupak javne nabave i sklope ugovor s izvođačem radova. Nakon toga će godinu dana pratiti i analizirati podatke kako bi videli ima li ta mera učinka.

U HAC-u očekuju da će se na petljama i odmorištima koja budu u pilot-projektu smanjiti broj vožnji u pogrešnom smeru.

Izvor: b92.net

 

e-max.it: your social media marketing partner

ZAGAĐENJE VAZDUHA

Vremenske prilike

Srbija

Danas
26°C
Vazdušni pritisak: 1011 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: ZSZ
Brzina vetra: 6 km/h
Sutra
29°C
2024-07-26
29°C
2024-07-27
33°C
2024-07-28
36°C
2024-07-29
33°C
UV INDEX

Kursna lista

zakoni i pravilnici

kalkulator putarine

Stanje na graničnim prelazima

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

kalkulator putarine

Mapa benzinskih pumpi

mapa benzinskih pumpi nis petrol

mapa benzinskih pumpi gazprom

mapa benzinskih pumpi kenz petrol

mapa benzinskih pumpi OMV petrol

kalkulator putarine

B-Hotels

Adver City

Auto MG

Radio City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više