Štampa

Tehnologija samovozećih automobila napreduje neverovatnim tempom i samo je pitanje koji velikan industrije će se odvažiti da prvi započne serijsku proizvodnju. Volvo je od početka u samom vrhu inovatora na ovom polju, a ovih dana je švedska firma objavila da će se njihov autonomni automobil pojaviti na ulicama Geteborga do 2017. godine.

Švedski proizvođač planira da pokrene "Drive Me" program do 2017. u kome će 100 autonomnih vozila naći svoje mušterije i korisnike u Geteborgu.

Kao što je i uvek slučaj sa ovom tehnologijom, legalne i pravne strane projekta zahtevaju puno rada, ali je Volvo ubeđen da se polako bliže ostvarenju svojih planova.

"Zalazimo u neistraženu teritoriju samovozećih automobila", rekao je dr. Piter Mertens iz Volvoa. "Mi ćemo prvi napraviti ovaj korak, da omogućimo korisnicima da u svakodnevnom saobraćaju sede za volanom autonomnog automobila", dodao je on.

Volvo je razvio napredni "Autopilot" sistem koji koristi veliki broj senzora za stvaranje slike od 360 stepeni okoline automobila i svih objekata koji utiču na

njegovo kretanje. Radari i kamere postavljene na šoferšajbni "čitaju" saobraćajne znakove, beleže stanje na putu i snimaju strane objekte koji predstavljaju potencijalnu opasnost. Postoje i dodatni radari na svakom uglu vozila, dve kamere na retrovizorima, jedna u prednjoj rešetki i jedna na zadnjem braniku koje skupljaju neophodne podatke za održavanje vozila u traci.

Laserski skener na prednjem delu detektuje objekte na čak 150 metara ispred vozila, dok trifokalna kamera iza šoferšajbne služi za percepciju dubine i iznenadnih opasnosti. Radar montiran na zadnjem braniku registruje objekte koji se približavaju sa zadnje strane, dok GPS interfejs poslednje generacije služi za navigaciju.

Ovo je svakako velika količina nove tehnologije koja mora besprekorno da funkcioniše, ali ako je neko spreman na ovaj zadatak to su svakako pioniri bezbednosti automobilizma - Volvo.

e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, autoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više