Štampa

Evropsko odeljenje kompanije Ford predstavilo je tehnologiju koja sprečava vozače da prekoračuju brzinu vozilima kojima upravljaju. Na ovaj način, korisnicima će biti olakšan život kada je izbegavanje plaćanja kazni u pitanju, ali što je još važnije i šta u Fordu posebno naglašavaju, ovim sistemom bi trebalo da se smanji broj udesa koji su izazvani upravo prekoračenjem brzine.

Sistem se aktivira prekidačem na upravljaču i funkcioniše tako što, po postavljanju maksimalne brzine na tempomatu, kamere postavljene ispod vetrobranskog stakla prate saobraćajne znake koji označavaju maksimalnu dozvoljenu brzinu - čim je ona niža od zadate, sistem usporava vozilo. Kada ograničenje brzine prođe, sistem čita novi znak i omogućava vozaču da ponovo ubrza do zadate brzine na tempomatu… Uparen je i sa navigacionim sistemima,

kako bi se pratila ograničenja brzina na putevima gde je velika udaljenost između saobraćajnih znakova. Sistem funkcioniše na brzinama između 35 i 190 km/h, a usporava vozilo tako što redukuje dotok goriva u motor, umesto da koristi kočenje kočionim sistemom.
ISL (Intelligent Speed Limiter) kombinuje nekoliko bezbendosnih sistema koji su predstavljeni na aktuelnim Fordovim modelima ("fokus", "mondeo" i "kuga"), a debitovao je na novom "S-maksu" koji je predstavljen na nedvano završenom Salonu automobila u Ženevi.

e-max.it: your social media marketing partner